Fă aceste 15 lucruri dacă vrei să-ți îmbunătățești viața

Te-ai săturat să ai o viață în care nimic nu pare să meargă? Simți nevoia de a face o mică schimbare sau poate mai multe care să-ți reîncarce bateriile?

Mai jos am pregătit o listă cu 15 lucruri ușor de implementat pe care să le faci dacă vrei să îți îmbunătățești viața. Sunt schimbări simple care pot fi făcute fără prea mari bătăi de cap. Un pic de voință și acțiune este tot ce ai nevoie.

#1 Fii mai optimist

Este adevărat faptul că atragem lucrurile la care ne gândim cel mai mult. Atunci când îți dorești ceva cu adevărat și adopți atitudinea potrivită, universul va lucra pentru tine și îți va arăta calea. Într-o lume în care nimic nu pare a fi sigur, este foarte important să rămâi credincios visurilor tale. Ești singurul care poate face asta.

Fie ca ești optimist sau pesimist, vei atrage lucrurile la care te gândești mai mult. Chiar și atunci când ți se pare că nimic nu merge în viața ta, alege să fii optimist. Vei spune „ce rost are?”, însă ar trebui să știi că optimismul este primul pas către eliberarea din această capcană.

#2 Fii recunoscător

De obicei nu ne dăm seama de adevărata valoare a lucrurilor, decât atunci când nu le avem sau când le pierdem. O persoană mediocră va crede întotdeauna că tot ceea ce are în viața sa i se cuvine de bună credință.

Practică recunoștința în fiecare zi și vei vedea cum te vei simți mai fericit. Într-un alt articol te sfătuiam să îți scrii în fiecare seara câte 3 lucruri pentru care ai fost recunoscător în acea zi. Poți începe prin a-ți rezerva măcar un minut în fiecare zi, pentru a te gândi la acestea.

#3 Ai încredere în tine

Trăim într-o lume în care ne dezamăgim foarte ușor. Unul dintre principalele scopuri ale vieții este să faci ceea ce îți place și să îți câștigi existența din acest lucru. Când îți place să faci ceva cu adevărat, ai face acel lucru ore în șir, fără să fii plătit.

În cele mai multe dintre cazuri, suntem trași înapoi chiar de către apropiații noștri care ne spun că nu prea e posibil să realizăm ceea ce ne dorim cu adevărat și că ar trebui să avem dorințe mai realiste. Atunci există cele mai mari șanse să ne dezamăgim. Dar ce sens ar mai avea viața dacă nu ne îndeplinim scopurile și visurile?

Tu ești singurul responsabil pentru viața ta, iar pentru a obține maximul de rezultate e nevoie să ai încredere în talentele tale indiferent de ce spun cei din jurul tău.

 

#4 Ține un jurnal

Un jurnal este benefic din mai multe puncte de vedere. Ca un efect imediat, scrierea în jurnal te va ajuta să-ți înțelegi mai bine gândurile. Lucrul cel mai important este că jurnalul reprezintă un instrument de măsură a evoluției tale. Recitindu-l, îți vei da seama cum te comportai în anumite situații și vei putea îmbunătăți mai ușor acel comportament.

Oamenii sunt însetați de rezultate impresionante și imediate, însă succesul constă în micile progrese zilnice. Jurnalul este un instrument util în conștientizarea acestor mici progrese. Te va ajuta să descoperi ce parte din zi este mai productivă pentru tine, sau în ce anotimp ai mai multă inspirație. Nu e nevoie să scrii în fiecare zi, ci doar atunci când simți nevoia sau ceva important se întâmplă în viața ta.

Citește și:  Folosește această regulă atunci când trebuie să iei decizii grele
#5 Fă-ți planuri de viitor

Cu toții avem planuri de viitor care ne alimentează motivația. Dacă erai o persoană care trăiește de azi pe mâine, presupun că nu te mai aflai aici, citind acest articol. Orice proiect are nevoie de un plan de acțiune după care să fie realizat. Proiectul tău cel mai important este viața ta.

Fă-ți planuri de acțiune și rămâi consecvent planurilor tale. Unde te vezi peste 5 ani? Dar peste 10 ani? Știu că e greu să îți imaginezi asta, dar contează foarte mult să ieși din zona de confort și să o faci. Este important să îți setezi o țintă și să te concentrezi numai pe aceasta în loc să pleci la vânătoare fără nicio țintă stabilită, sperând că îți vei captura totuși ceva.

#6 Îmbunătățește-ți atitudinea

Nu vedem lumea așa cum este ci o vedem așa cum credem noi că este, prin propriile noastre filtre. Atitudinea este forța care te ajută să-ți cureți filtrele atunci când acestea se murdăresc. Nimănui nu îi place să fie înconjurat de oameni pesimiști, care se vaită tot timpul, lipsiți de o atitudine corectă.

Orice acțiune necesită o atitudine potrivită pentru a fi realizată cu succes. Atitudinea este la fel ca îmbrăcămintea. Este incorect sa mergi la o întâlnire de afaceri îmbrăcat de plajă sau la alergat purtând ținută de birou.

#7 Înconjoară-te de oamenii potriviți

În multe cărți despre succes pe care le-am citit se vorbește despre ideea că suntem media a celor 5 prieteni de care suntem înconjurați și cu care ne petrecem cel mai mult timp. Cu alte cuvinte, vom câștiga venitul mediu al acestora, vom obține rezultatele medii și vom avea o calitate medie a vieții.

Deprinde obiceiul de a petrece timp împreună cu persoane mai avansate decât tine în viață și de a te înconjura de oameni care te inspiră. Prietenii care te trag în jos și te fac să te simți vinovat pentru timpul petrecut cu ei, nu te vor ajuta să-ți îndeplinești scopurile în viață. Petrece timp de calitate cu oameni de calitate.

#8 Privește problemele ca pe niște oportunități

Robin Sharma (Autor al nuvelei „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul) spune că o problemă devine cu adevărat o problemă atunci când o numești „problemă”. Numește-o oportunitate și problema dispare. Nu sunt puțini cei care se tem de greșeli și de probleme, însă acestea sunt cele care te scot din zona de confort și te fac mai puternic.

Problemele nu sunt altceva decât oportunități de evoluare. Fără probleme nici măcar nu am putea exista. Daca nu ne-ar fi foame, nu am mânca și astfel am muri. Foamea nu este o problemă, ci o oportunitate de suraviețuire.

#10 Fii responsabil pentru viața ta

Mulți autori și speakeri motivaționali sunt de acord cu ideea că dezvoltarea personală începe prin a-ți asuma 100% responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în viața ta. Deprinde obiceiul de a nu mai da vina pe cineva din exterior pentru nereușitele tale și vei câștiga mai mult control asupra propriei vieți.

De exemplu, dacă ai angajat un fotograf pentru o ședință foto, iar pozele nu au ieșit așa cum te așteptai, de vină nu este fotograful, ci tu pentru că nu te-ai străduit mai mult în a găsi fotograful potrivit.

#11 Fii mai atent la cuvinte

Cuvintele sunt vehicule purtătoare de energie. Fiecare cuvânt spus are o energie proprie care poate avea efect pozitiv sau negativ asupra minții celui care îl aude. Există multe expresii și cuvinte care ne încarcă cu stres și care ar putea fi înlocuite. Începe prina a folosi mai puțin cuvântul „nu”, care poartă energie negativă.

Citește și:  Cum instalezi un obicei nou – Mitul celor 21 de zile

De exemplu, expresia „nu uita să mă suni mâine” este una negativă și cauzatoare de stres. În primul rând se folosește cuvântul „nu” care este negativ, iar în al doilea rând focusul este pe defectul interlocutorului de a uita. În schimb, ai putea folosi o expresie precum „amintește-ți să mă suni mâine”, care are o energie mult mai pozitivă.

#12 Trăiește în prezent

traieste in prezentProbabil că ai mai auzit de multe ori acest sfat. Nu este deloc benefic pentru viața ta să trăiești blocat în trecut sau să fii prea visător în legătură cu viitorul. Cel mai tentant și greu de părăsit este trecutul, acel timp în care s-au petrecut toate chestiile frumoase și bune sau cele urâte și groaznice de care cu greu putem scăpa.

Viața se petrece acum iar dacă nu îi dai importanță, aceasta va trece pe lângă tine fără să-ți dai seama. Chiar dacă nu ești încă în poziția în care îți dorești să fii în viață, gândește-te că mereu ești într-un proces de transformare în mai bine. Nu-ți lăsa mintea să alunece prea mult în trecut sau viitor.

#13 Pune pasiune în ceea ce faci

Dacă ești elev, fii cel mai bun elev. Dacă ești taximetrist, devino cel mai renumit taximetrist. Dacă ești om de serviciu, fă-ți treaba într-un mod în care să-i inspiri pe ceilalți. Dacă ești un antreprenor, străduiește-te să faci cele mai bune afaceri.

Pasiunea dă poftă de viață. Indiferent de meseria pe care o ai în prezent, de locul în care te afli sau de stagiul în viață, pune pasiune în ceea ce faci și încearcă să faci cea mai bună treabă posibilă. Fii mai atent la orice detaliu. Mănâncă cu pasiune, respiră cu pasiune, mergi cu pasiune, fă cumpărături cu pasiune, călătorește cu pasiune, interacționează cu oamenii cu pasiune, ș.a.m.d.

#15 Acționează

O idee nu are valoare dacă nu este pusă în practică.  Tot ce ai citit mai sus nu te va ajuta cu nimic dacă nu vei începe să acționezi. Alege să nu fii o persoană care jumătate din viață explică ce vrea să facă iar cealaltă jumătate explică de ce nu a făcut-o. Acționează și pornește pe drumul tău către succes!

Ia în considerare faptul că mințile noastre sunt lacome după rezultate imediate, așa că fă-ți un plan pe termen lung și fii răbdător. Folosește jurnalul pentru a vedea cât de mult ai avansat și continuă să te dezvolți.

Concluzie

Acestea sunt 15 lucruri de bază, simple și ușoare pe care le poți implementa în viața ta. Nu e nevoie și nici sănătos să-ți începi transformarea cu pași mari. Cheia succesului stă în micile progrese realizate zi de zi.

Sunt curios dacă am reușit să te inspir cumva prin acest articol. Dacă da, atunci lasă-mi un comentariu.

Ți-a plăcut ce ai citit? Nu pierde din vedere alte articole precum acesta. Alătură-te comunității și primește notificări direct pe email.

 • Cristian Dumitru

  foarte uitle sfaturile!

 • Carmen Si David Alexa

  Toate sunt sfaturi utile, mai putin partea cu jurnalul. Mi se pare ceva inutil, ceva care sa-ti aduca aminte in detaliu trairi personale. Dar acestea pot fi doar impesiile mele.
  In rest, doar de bine! As inlocui jurnalul cu indemnul „mereu spune adevarul”. Indiferent de cat de dur sau greu poate fi acesta.

  • Îți respect opinia. Mă bucur că ai găsit utile sfaturile mele. 🙂

 • Bianca

  Utile sfaturile și chiar bune de aplicat. Eu le cam bifez pe toate 🙂 Doar peste partea cu jurnalul mai sar în zilele bune.

  • E in regula dacă mai sari. Important e sa nu uiți de el. 😀

 • Asa de mult mi-a placut articolul, incat l-am adaugat la Bookmarks, astfel incat sa-l recitesc ori de cate ori simt nevoia! Sincere multumiri!

 • Sunt de acord cu cele 15 puncte, sunt utile si e bine sa le ai pe lista. Mi-a placut:fa-ti planuri de viitor si traieste in prezent 😉

 • Eu le cam bifez pe toate! Sau cel putin incerc sa fac asta!

 • Stefania Petcu

  Frumos! Trebuie sa incep sa bifez mai multe din ele.

 • Nicholas Rivera

  Si daca nu vrei? :))

  (Oana D.)

 • Foarte bune sfaturi, primul si al doilea sunt preferatele mele.

 • Ghimpu Elena

  Si eu incerc pe cat posibil sa implementez in viata mea toate cele 15 puncte. Pana acum mi-a reusit, sa vedem de acum inainte. 🙂

 • Gia Gianina

  „Pune pasiune in ceea ce faci” mi se pare cel mai frumos lucru din cele 15 indemnuri din lista! Daca pui pasiune in ceea ce faci (mai ales in munca), nu ai sa simti ca muncesti nici macar o zi. Chiar este adevarat!

  • Exact. Cred că ăsta este unul dintre scopurile vieții, să muncești cu pasiune. 🙂

 • Sa stii ca am primit o agenda dragalasa si micuta in care am decis sa scriu lucruri pentru care sunt recunoscatoare! In fiecare zi! Sper sa devina un fel de obisnuinta, pentru ca face bine! 🙂

  • În general e nevoie să practici timp de 21 de zile o acțiune după care să se transformă în obicei.

 • Scriam in jurnal cand eram in liceu…acum, scriu pe blog si recitind articole, am realizat ca acum 2 ani aveam 52 de kg :)))
  Multumesc pentru articol! Sigur voi da share, pentru ca si altii sa citeasca si sa fie inspirati sa actioneze!

  • Cu plăcere. Ai observat cât contează sa-ti recitești memorii de acum câțiva ani? Îți dai seama cat de mult evoluezi. 🙂

 • Alexa Teodorescu

  Wow cate sfaturi bune 🙂 mi se par toate foarte utile…mai trebuie doar…sa le punem in practica …rand pe rand….;;)

  • Mă bucur să aud asta! Da, cel mai greu e de pus in practica… #15

 • cred ca e cel mai greu sa actionezi. de multe ori, ne limitam doar la o stare de visare. dar sunt clar de acord cu pozitivismul, eu chiar cred ca daca te gandesti la ceva bun, atragi lucruri bune. nu zic sa te rupi de realitate, dar nici sa fii contra a tot ce te inconjoara!

  • De acord cu tine. Legea atracției exista. Atragem lucrurile la care ne gândim cel mai mult. 🙂

 • Am incercat de multe ori sa tin un jurnal, insa n-am reusit. Mai tarziu am incercat sa tin un caiet cu „Things I wanted to say but never did” dar nici acela nu m-a tinut mult. I guess I just live… 🙂

  • Probabil te-ai lăsat purtata de entuziasmul de moment. Jurnalul da rezultate după mult timp. Încearcă să-ti păstrezi perseverența.

 • Foarte bune aceste sfaturi! Pe unele de aplic deja, cu altele am esuat. Dar nu ma las, o iau de la capat, regadesc. Cu totii avem momente/perioade mai bune sau mai proaste, important este ca atunci cand nu merge sa incercam sa schimbam ceva, sa adoptam un obicei nou care sa ne faca sa privim problema cu alti ochi sau care sa ne aduca mai aproape de visul nostru. Consider ca un vis care nu e insotit de un plan (care sa fie si respectat), ramane doar un vis, nu prea ajunge sa se implineasca.
  Si eu ma bucur ca ti-am descoperit blogul!

  • Mă bucur că ti-a plăcut articolul. Eu zic ca poți să îți dai voie sa ai visuri cat mai îndrăznețe, chiar daca nu prea știi cum să ajungi la ele. Sunt de părere că pe drumul către îndeplinirea unui vis măreț e de ajuns sa faci zilnic acțiuni care sa te aducă mai aproape de acesta, iar când totul devine mai clar, atunci să-ti faci un plan concret.

 • ella fairytale

  Sfaturile sunt bune, doar ca uneori practica e foarte grea si dura.

  • Așa este. Din păcate nimic nu se întâmplă dacă nu actionezi.

 • Pingback: Dezvoltare personală - Ce înseamnă și cum te poate ajuta - Florin Șerban()