Dezvoltare personală – Ce înseamnă și cum te poate ajuta

Datorită faptului că în România acest domeniu este încă unul destul de fraged, am decis să scriu un articol cuprinzător despre dezvoltare personală pentru a elucida orice nelămurire.

M-am adresat în mod special celor care acum pășesc pentru prima dată pe acest tărâm, dar și cei mai avansați au posibilitatea de a extrage informații utile despre dezvoltare personală.

Mai jos vei găsi răspunsul complet la întrebarea „ce înseamnă dezvoltare personală?”. Este uimitor să afli că încă există persoane care cred că dezvoltarea personală se referă la procesul natural de creștere și îmbătrânire al omului.

Ești gata să începem?

Acest articol cuprinde:

Definiții ale dezvoltării personale

Dezvoltarea personală include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. [1]

Dezvoltare personală înseamnă să faci pași către a deveni o mai bună persoană, cum ar fi învățarea de noi abilități sau renunțarea la obiceiurile neroditoare. [2]

„A spune că nu ai timp pentru a-ți îmbunătăți gândurile și viața este ca și cum ai spune că nu ai timp să te oprești să pui benzină, pentru că ești prea ocupat cu condusul mașinii.” – Robin S. Sharma [3]

Ce înseamnă și ce nu înseamnă dezvoltare personală

Mulți oameni nu știu exact ce înseamnă conceptul de dezvoltare personală. Aceștia cred că prin simpla lecturare a unui blog sau a unei cărți te poți dezvolta personal, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa.

Am creat mai jos două liste în care am separat un pic lucrurile, astfel încât să-ți creezi o imagine cât mai clară despre conceptul de dezvoltare personală.

Ce nu înseamnă dezvoltare personală

[icon_list]

[icon_list_item style=”color: red;” type=”times”]Simpla lecturare a articolelor de pe blogurile de dezvoltare personală sau a unor cărți, fără a pune în aplicare vreun concept învățat.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: red;” type=”times”]Participarea la seminarii sau cursuri de dezvoltare personală fără a pune în practică tehnicile învățate.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: red;” type=”times”]Vizionarea filmelor motivaționale fără a trage concluzii și a implementa lecțiile învățate în propria viață.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: red;” type=”times”]Implementarea metodelor de dezvoltare personală fără a-ți asuma responsabilitatea pentru acestea și dând apoi vina pe sursă atunci când ele nu funcționează.[/icon_list_item]

[/icon_list]

Ce înseamnă dezvoltare personală

[icon_list]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Ieșirea din rolul victimei și asumarea resposabilității 100% pentru propria viață.
[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Acțiunea de a implementa tehnici de dezvoltare personală în propria viață.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Deschiderea minții înspre o schimbare care să vină din interior.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Acționarea și ieșirea din zona de confort.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Renunțarea la obiceiuri neproductive și implementarea altora, mai roditoare.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Acțiunile mărunte făcute zi de zi, care peste ani se transformă în succes.[/icon_list_item]

[icon_list_item style=”color: green;” type=”check”]Acțiunea de a te autocunoaște și de a-ți stabili planuri de viață.[/icon_list_item]

[/icon_list]dezvoltare personala inseamna asumarea responsabilitatii

 

Despre dezvoltare personală în România

Aș putea spune despre subiectul dezvoltării personale că este încă unul destul de fraged în România. Există o mulțime de bloguri, cursuri, clipuri, ebook-uri sau cărți de dezvoltare personală în limba română, însă oamenii nu prea se îngrămădesc să le consume.

Într-un episod din cadrul seriei de podcast-uri „Antreprenori Care Inspiră”, găzduită de Florin Roșoga [4], Andy Szekely [5] precizează faptul că procentul persoanelor interesate de dezvoltare personală în România este în jur de 1%.

În același episod, Andy a povestit despre cum a reușit să introducă în România conceptul de dezvoltare personală prin primele evenimente realizate la Iași, având ca protagoniști speakeri motivaționali din întreaga lume.

Procesul de închegare al pieței de dezvoltare personală în România a început odată cu criza economică din 2008.

„Undeva prin 2009 a început nevoia pentru materiale de dezvoltare personală, atunci când oamenii au realizat că au nevoie să producă mai mulți bani pentru a se putea întreține. Astfel, ei și-au îndreptat atenția înspre dezvoltarea propriilor abilități și au devenit interesați să investească și proprii bani.” – povestește Andy.[x_alert type=”info”]Dacă dorești să asculți întregul podcast o poți face accesând acest link. Episodul are puțin peste o oră, timp în care cei doi expun informații valoroase despre dezvoltare personală.[/x_alert]

Citește și:  Fă aceste 15 lucruri dacă vrei să-ți îmbunătățești viața

De ce este importantă dezvoltarea personală

Te provoc la un exercițiu de imaginație. Gândește-te la un automobil de clasă joasă (o Dacie de ex.) și unul de ultimă generație (un Range Rover să zicem).

Echipa care a lucrat la realizarea mașinii de ultimă generație a fost mult mai experimentată față de cealaltă, iar acest lucru poate fi observat în produsul final.

Dacă oamenii ar fi vehicule, tu ce vehicul ai fi? Un elicopter? O Dacie? O bicicletă? Sau poate… o căruță?

Tu ești inginerul propriei tale vieți. Prin dezvoltare personală reușești să perfecționezi inginerul din tine, astfel încât „produsul final” să fie cât mai valoros.

Gândește-te, cât ai plăti pentru un Range Rover și cât ai plăti pentru o bicicletă?

Acest raport se întâlnește și la oameni. Suntem plătiți direct proporțional cu valoarea pe care o expunem lumii. Cu cât suntem mai valoroși, cu atât obținem mai mulți bani. Însă banii nu ar trebui să fie un obiectiv principal. Țelul principal este să devii „vehiculul” pentru care te-ai născut să fii.

Dacă după terminarea liceului te-ai angaja imediat, câți bani ai câștiga? Dar dacă ai mai investi în tine și ai merge la o facultate, după care te-ai angaja pe baza diplomei obținute, ai câștiga mai mulți bani? Evident! Pentru că te-ai dezvoltat personal.

Dezvoltarea personală este importantă în viața unui individ deoarece prin aceasta el se poate perfecționa din toate punctele de vedere, îmbunătățindu-și calitatea vieții.

Direcții de dezvoltare personală

Mulți autori de dezvoltare personală au împărțit acest concept în mai multe sau mai puține categorii (direcții de dezvoltare personală). În acest articol o să mă rezum la Florin Roșoga, care a împărțit dezvoltarea personală în patru mari direcții.

Atunci când acestea sunt în echilibru, se poate spune că s-a realizat o dezvoltare personală eficientă. Mai jos am vorbit câte puțin despre fiecare în parte. Iată cele patru direcții:

 1. Fizic
 2. Emoțional
 3. Mental
 4. Spiritual
Fizic

Pentru a avea o viață împlinită este important să ai un fizic îngrijit, sănătos și corect echilibrat în ceea ce privește greutatea. Celelalte direcții de dezvoltare personală nu ar putea funcționa eficient atunci când acestea locuiesc într-un corp nesănătos.

De asemenea, corpul are nevoie de exerciții fizice. Un alt lucru foarte important legat de fizic este căpătarea puterii de a-ți accepta corpul așa cum este, cu defectele și calitățile sale.

Emoțional

În această direcție de dezvoltare personală este vorba de inteligența emoțională.

Emoțiile pe care le exprimăm pot fi îmbunătățite. Modul în care reacționăm la diverse situații zilnice ne afectează starea generală de spirit, însă vestea bună este că putem alege dacă „să râdem sau să plângem” în anumite situații.

Mental

O mare masă de oameni se opresc din învățat imediat ce ies de pe băncile școlii, ceea ce nu este tocmai îmbucurător. La fel cum corpul are nevoie de mâncare, și creierul are nevoie de „hrană” pentru a se menține în formă.

Atunci când ne punem mintea la contribuție se crează punți de legătură între diverse părți ale creierului, antrenând astfel neuronii. La fel cum un corp musculos poate ridica o greutate mai mare, și neuronii antrenați ajută la rezolvarea unor probleme mai complicate.

Spiritual

Această direcție de dezvoltare personală este un fel de „centură neagră” a evoluției personale. După ce au fost aliniate celelalte trei aspecte, ne mai rămâne domeniul spiritual. Există însă și situații în care, având o revelație în domeniul spiritual, automat începi să-ți reglezi și celelalte direcții.

Spiritualitatea se poate dezvolta prin diferite căi cum ar fi religia, meditația, yoga, etc. Credința într-o religie îți poate liniști dezordinea spirituală. [x_alert type=”info”]Dacă vrei să afli mai multe despre aceste direcții de dezvoltare personală, citește întregul articol de pe blogul lui Florin Roșoga. [/x_alert]

Nu te grăbi să te sperii încă, deoarece poți avea o viață împlinită chiar dacă aceste elemente nu sunt perfect echilibrate, prin multe tehnici simple de dezvoltare personală, cum ar fi acceptarea de sine, trăirea în prezent, recunoștința, ș.a.

Citește și:  Această tehnică te va ajuta să devii mai pozitiv 

Cum să-ți începi dezvoltarea personală

Când îți răsare în minte ideea de dezvoltare personală, probabil te gândești că trebuie să depui o muncă fenomenal de grea.

Adevărul este că există o grămadă de tehnici simple de dezvoltare personală cu care ai putea începe. Partea cea mai grea vine atunci când acestea urmează să fie implementate.

Am scris într-un articol anterior despre 15 lucruri simple pe care le poți face chiar acum pentru a te dezvolta personal. Citește articolul.

După părerea mea și a multor autori de dezvoltare personală, cum ar fi Robin S. Sharma [3], este foarte important ca atunci când vrei să te dezvolți personal să îți creezi un jurnal sau o agendă personală, care te va ajuta în măsurarea rezultatelor. Este uimitor să-mi citesc propriul jurnal de acum un an și să descopăr cât de mult am evoluat de atunci.

Știu că mulți dintre voi strâmbați din nas atunci când auziți de jurnal, însă nu este un lucru deloc copilăresc, ci un instrument extrem de puternic atunci când vine vorba de dezvoltare personală.

Un alt aspect care poate deveni destul de dificil îl constituie oamenii de care ești înconjurat. Atunci când îți dorești schimbarea, apropiații tăi sunt primii care te vor ține pe loc (de cele mai multe ori în mod inconștient). Aceștia îți vor pune piedici și îți vor spune că e imposibil.

De unde și când să începi?

Nu cred că există un capăt de ață de care să te prinzi atunci când vrei să începi. Părerea mea este că dacă vrei să începi, atunci fă-o chiar acum, folosindu-te de instrumentele pe care le ai la îndemână.

Așteptarea momentului perfect (care nu va veni niciodată) este de fapt o capcană.

 • Voi începe când vor crește copiii mari
 • Voi începe când voi termina școala
 • Voi începe când îmi voi da demisia
 • Voi începe când voi avea mai mult timp liber

„Nu aștepta. Momentul perfect nu va apărea niciodată. Începe de unde te afli, folosește-te de orice instrumente îți stau la dispoziție și vei descoperi instrumente mai bune pe măsură ce înaintezi.-.jpgÎncepe acum și aici. Alege și implementează unul dintre cele 15 lucruri despre care am vorbit în acest articol.

Cărți și articole de dezvoltare personală cu care să începi

Am creat mai jos două liste ce conțin articole și cărți de dezvoltare personală pe care ți le recomand dacă ești la începutul acestui drum al evoluției. Atât cărțile cât și articolele sunt ușor de digerat și implementat.

Voi actualiza aceste liste pe măsură ce voi descoperi alte articole sau cărți care să fie cât mai relevante pentru tine.

Articole de dezvoltare personală

Înainte de a trece la lista propriu-zisă, îți recomand să începi cu articolul în care am povestit despre modul în care mi-am început eu dezvoltarea personală, cine eram înainte și cine am devenit acum.

Cărți de dezvoltare personală

Note

 1. Wikipedia
 2. Self Development – Your Dictionary
 3. Robin S. Sharma – autor, îndrumător spiritual și conferențiar canadian în domeniul leadership-ului, al motivației, al dezvoltării personale și al satisfacției în viață (Autor al bestseller-ului Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul)
 4. Florin Roșoga – autor, blogger, coach, antreprenor, ralizator de podcast-uri
 5. Andy Szekely – autor, trainer, speaker, antreprenor, unul dintre fondatorii pieței de dezvoltare personală din România

Ți-a plăcut ce ai citit? Nu pierde din vedere alte articole precum acesta. Alătură-te comunității și primește notificări direct pe email.

Leave a Reply