7 beneficii ale cititului. De ce trebuie să pui mâna pe o carte?

Când a fost ultima dată când ai citit ceva? Dacă răspunsul este „de mult” sau „nu mai țin minte”, țin să te informez că ai ratat o grămadă de beneficii pe care cititul ți le-ar fi putut aduce.

Dar stai liniștit, pentru că niciodată nu e prea târziu să îți găsești o plăcere în a citi o carte pe placul tău, care să-ți dea cu adevărat poftă de viață.

În articolul de astăzi voi vorbi despre unele dintre beneficiile cititului și vom afla împreună răspunsul la întrebarea „De ce trebuie să pui mâna pe o carte?”.

Eu nu citeam în copilărie. 

Cititul mă adormea, mai ales romanele acelea pe care eram obligat să le citesc la școală. Însă am aflat mai tarziu că problema nu era că nu îmi plăcea să citesc, ci că nu citeam ce trebuie.

„Trebuie să citesc, pentru că toți liderii fac asta.” – îmi spuneam eu.

Priveam cititul ca pe o obligație, iar acest lucru punea presiuni asupra mea. Mă stresa.

Totul până când am descoperit o carte care îmi oferea acel sentiment aparte care te face să citești pagini întregi pe nerăsuflate.

Apoi a apărut momentul meu de „aha!” și de atunci nu m-am mai oprit din citit.

7 efecte incredibile ale cititului

Cele ce urmează sunt doar câteva dintre beneficiile pe care cititul mi le-a adus mie până acum.

Descoperă ce îți place să citești și incepe-ți călătoria. Așadar, iată de ce vei avea parte dacă vei începe să citești mai des:

#1 Îți dezvolți tehnicile de comunicare

Odată ce ți-ai format obiceiul de a citi, vei căpăta mai multă dexteritate în ceea ce ține de exprimarea sentimentelor și te vei face mai bine înțeles de către cei din jur.

Cu cât vei citi mai mult, cu atât vei căpăta mai multă inteligență emoțională.

În primul rând îți vei îmbunătăți tehnicile de comunicare, iar în al doilea rând vei înțelege mai bine punctele de vedere ale celor cu care comunici și vei găsi soluții mai bune la diferite probleme din viață.

#2 Îți dezvolți vocabularul

Acesta este unul dintre cele mai bune motive pentru care ar trebui să pui chiar acum mâna pe o carte bună.

Pot spune cu tărie că de când am deprins obiceiul de a citi (aproape) în fiecare zi, am învățat o grămadă de cuvinte noi pe care acum le folosesc atât în scris, cât și în discuțiile zilnice.

Rezultatele sunt chiar vizibile.

(Pont: Atunci când nu știi senificația unui cuvânt, caută pe dexonline.ro)

#3 Îți dezvolți puterea de concentrare

În zilele noastre, suntem foarte expuși multitasking-ului. Într-un interval de 5 minute există mari șanse ca atenția noastră sa fie distribuită în multe direcții cum ar fi: convorbirea cu prietenii, lucrul la computer, verificarea facebook-ului, emailurilor, etc.

Multitasking-ul provoacă stres și este un dușman al productivității. Citind, vei deprinde abilitatea de a te concentra pe o singură activitate în parte.

Persoanele care citesc au o abilitate mai mare de concentrare față de cei care nu fac acest lucru.

#4 Devii mai inteligent

Se spune că cu cât cunoști mai multe, cu atât simți că încă mai ai multe de aflat.

Citind, vei descoperi cu uimire că nu ești chiar atât de inteligent precum credeai. Vestea bună este că multe din informațiile acumulate în timpul lecturării unei cărți sunt depozitate in subconștient, iar acest lucru te va favoriza în viața de zi cu zi.

Citește și:  Dezvoltare personală - Ce înseamnă și cum te poate ajuta

De exemplu, te vei descurca mai bine în situații limită și vei fi mai bun în soluționarea problemelor. Plus de asta, lucrurile materiale pot fi pierdute, în timp ce cunoștințele nu pot fi niciodată luate.

#5 Devii mai creativ

O altă caracteristică pe care cititul ți-o va aduce este aceea de a deveni mai creativ.

Cititul te va ajuta să devii mai bun în ceea ce faci, fie că ești scriitor, actor, speaker, vanzator sau zidar. Va juca un rol important în procesul de alegere al carierei sau drumului pe care urmează să pleci în viață.

Cititul ajută la fel de mult în obținerea unui venit mai mare. Ți se vor deschide noi orizonturi și vei fi capabil să privești problemele din mai multe unghiuri, având astfel posibilitatea de a alege soluții ideale în situații limită.

#6 Devii mai ordonat

Probabil că în prezent ai o grămadă de lucruri de făcut, însă nu ți-ai notat niciodată prioritățile.

Citind, vei descoperi cât de importante sunt acestea și vei deveni mai ordonat în ceea ce privește sarcinile personale.

În majoritatea cazurilor, fiecare 5 minute de plănuire pot economisi până la o oră de muncă.

#7 Devii mai înțelept

Fiecare minut de lectură contribuie la nivelul de cultură generală.

De exemplu, citind acest articol, deja vei rămâne în minte cu câteva idei utile despre beneficiile cititului. Vei avea șanse mai mari de a lua o decizie înțeleaptă (să te apuci sau nu de citit).

Tot de pe urma cititului vei descoperi de ce oamenii fac anumite acțiuni prestabilite sau inconștiente și cum pot fi manipulați de către cei care cunosc aceste principii.

Au fost de ajuns?

Sper că aceste 7 motive au fost de ajuns pentru a te convinge să te (re)apuci de citit cărți.

Eu prefer cărțile (în varianta fizică) pentru că pot sublinia si evidenția direct pe ele. Îmi sunt mai la îndemână decât ebook-urile și pot pune mâna imediat pe una atunci când am nevoie.

Iată o poză cu ceva evidențiat de mine într-o carte:

Pe tine te-a ajutat ultima carte citită?

Ți-a plăcut ce ai citit? Nu pierde din vedere alte articole precum acesta. Alătură-te comunității și primește notificări direct pe email.

Leave a Reply